Αποκατάσταση

Γιατί να διαλέξω το Κέντρο Ε.Ν.Α;

Με εμπειρία , εξειδικευμένη γνώση που ξεπερνά τα 20 χρόνια και συνεχιζόμενη επιστημονική τεκμηρίωση  το Ε.Ν.Α. είναι το πρώτο κέντρο στην Ελλάδα που ανέλαβε την αποκατάσταση των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση μετά από ορθοπαιδικές επεμβάσεις.

Τί είναι το SPML;

Η Εκλεκτική Διαδερμική Μυοπεριτονιακή Επιμήκυνση  (SPML) είναι μια ορθοπεδική τεχνική η οποία αναπτύχθηκε από τον Δρ. Roy Nuzzo. Με την τεχνική αυτή πραγματοποιούνται πολύ μικρές (2-3μμ)  επιφανειακές τομές των μαλακών ιστών της περιτονίας ή της μυοπεριτονίας με στόχο να βελτιώσει τα εύρη κίνησης των αρθρώσεων και επομένως το πρότυπο κίνησης. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί να ξεκινήσει πρόγραμμα αποκατάστασης.

Πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από SPML

Ο στόχος του προγράμματος αποκατάστασης μετά το χειρουργείο είναι να αλλάξει το ήδη υπάρχον επίπεδο λειτουργικότητας σύμφωνα με την κλίμακα ταξινόμησης GMFCS του παιδιού. Το πρόγραμμα βασίζεται σε συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο και έχει ως σκοπό την βελτίωση της δύναμης, της ισορροπίας, της αντοχής αλλά και του εύρους κίνησης που έχει επιτευχθεί μέσω του χειρουργείου.

Η συνολική διάρκεια είναι από 2 έως 4 ώρες, 6 ημέρες την εβδομάδα  και για 2 έως 8 εβδομάδες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site: ttps://spml.eu/rehabilitation/

Τί είναι η Επιλεκτική Οπίσθια Ριζοτομή (SDR);

H Επιλεκτική Οπίσθια Ριζοτομή είναι μια εξειδικευμένη νευροχειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στην κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Στόχος της επέμβασης είναι να μειώσει την σπαστικότητα των μυών των κάτω άκρων και να βελτιώσει τα κινητικά πρότυπα.

Πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από Επιλεκτική Οπίσθια Ριζοτομή (SDR)

Το πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από SDR είναι πολύ εντατικό και μεγάλης σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα και να ξεπεραστεί η μυϊκή αδυναμία. Απαιτεί μεγάλη δέσμευση από μεριάς της οικογένειας και ξεκινά αμέσως μετά το χειρουργείο και όσο ο ασθενής βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο. Η συνιστώμενη συχνότητα συνεδριών θεραπείας για τους ασθενείς είναι:

  • Από το χειρουργείο έως και 1 μήνα μετά την επέμβαση: 5 φορές την εβδομάδα
  • 1-6 μήνες μετά την επέμβαση: 3-5 φορές την εβδομάδα
  • 6 μήνες μετά την επέμβαση: 3 φορές την εβδομάδα

https://www.aacpdm.org/UserFiles/file/PC3_6.pdf

Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από τη επίβλεψη της διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από Παιδονευρολόγο, Παιδο-ορθοπεδικο και εξειδικευμένο Παιδιατρικό Φυσιοθεραπευτή.

Έπειτα από την κλινική εξέταση, την αξιολόγηση με βάση σταθμισμένα τέστ και την λεπτομερή συζήτηση και στοχοθεσία με το παιδί και τους γονείς, η ομάδα θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει ποια είναι η κατάλληλη επιλογή για το παιδί σας.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως κάθε παιδί είναι μοναδικό και πως δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση χρειάζονται κάποια επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή. Πολλά παιδιά με εγκεφαλική παράλυση μπορούν να διατηρήσουν μια καλή φυσική κατάσταση μέσω της άσκησης και της δραστηριότητας.